Marriage

  • Thread starter Thread starter jenniferxbaiada
  • Start date Start date
Status
Not open for further replies.
J

jenniferxbaiada

Guest
If you don’t get married in the church why does it make it not a real marriage ?
 
If you don’t get married in the church why does it make it not a real marriage ?
Catholics are obliged to follow Catholic marriage laws. In part that means the marriage must be witnessed by a priest or deacon in a Catholic church. It is possible to get a dispensation in certain cases and you can talk with your pastor about that.

I have a feeling there’s more to this question, but I’m not sure what it is. Are you hoping to be married on a beach or in a park instead of in a church? Or are you hoping to get married quickly and skip the preparation the church requires? Are you marrying a non-Catholic whose family has objections to a Catholic wedding?

People may be able to offer help or suggestions if you say something more.
 
If you don’t get married in the church why does it make it not a real marriage ?
Welcome to the forum. Where are you getting the notion a marriage not in the Church is not a “real marriage”? It is not a Sacramental marriage, but it is real.
 
Welcome to the forum. Where are you getting the notion a marriage not in the Church is not a “real marriage”? It is not a Sacramental marriage, but it is real.
It is only “real” when both the bride and groom are incapable of having a sacramental marriage (i.e., when they’re not baptized). Non-sacramental unions between baptized Christians do not contract a valid marriage, and so it may very appropriately be said that it’s “not real.”

Of course, such a putative marriage still has the presumption of the law until an annulment is sought and received.

Jeremy
 
I think you guys are confusing valid and sacramental.

For a Catholic to be in a valid and/or sacramental marriage, it must be according to Catholic marriage laws. The marriage will be valid if it is in accordance with the Church’s laws. It will also be sacramental if it is between two baptized people. If a Catholic gets married by a judge, the marriage is not valid and therefore can’t be sacramental.

Non-Catholics are not bound to be married in front of a priest or deacon. So being married in some other circumstance would be valid (assuming things such as no previous marriages). If the people are baptized then it is also sacramental. If two Jews were to marry it would be valid but couldn’t be sacramental since they’re not baptized.
 
I’m not following what you’re looking for. People who marry outside of the Church, Muslim for example, their marriages are considered valid. It’s only if one of the people is Catholic that the Church has any rule. Anyway to answer your question for a Catholic:
Can. 1055 §1. The matrimonial covenant, by which a man and a woman establish between themselves a partnership of the whole of life and which is ordered by its nature to the good of the spouses and the procreation and education of offspring, has been raised by Christ the Lord to the dignity of a sacrament between the baptized.
§2. For this reason, a valid matrimonial contract cannot exist between the baptized without it being by that fact a sacrament.
This is only a rule for “the baptized.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top