Thank you for pointing out to me and everyone reading this that you are charitable and I am not. That is new information to me, and I appreciate your sharing it. I had presumed before that both of us were charitable. Again, thanks.
I wasn’t aware there were irresponsible officials at the Holy See (otherwise why would you use the adjective “responsible”?) but again am glad for the knowledge you impart. Here are some links to Vatican documents that use the word “schism” (or the terms “schismatic acts”—I’ll leave it to you and canon lawyers to parse what the difference is between performing schismatic acts and being in schism):
vatican.va/holy_father/benedict_xvi/letters/2009/documents/hf_ben-xvi_let_20090310_remissione-scomunica_en.html
vatican.va/roman_curia/pontifical_commissions/ecclsdei/documents/rc_com_ecclsdei_pro_20051996_en.html
vatican.va/roman_curia/pontifical_commissions/ecclsdei/documents/hf_jp-ii_motu-proprio_02071988_ecclesia-dei_en.html
vatican.va/holy_father/john_paul_ii/motu_proprio/documents/hf_jp-ii_motu-proprio_02071988_ecclesia-dei_en.html
sspx.agenda.tripod.com/id57.html
Note: the above link, the text of the excommunication letter from 1988, refers to Canon Can. 1364 “Without prejudice to the prescript of can. 194, §1, n. 2, an apostate from the faith, a heretic, or a schismatic incurs a latae sententiae excommunication;…”
vatican.va/archive/ENG1104/__P52.HTM
So, this was the relevant canon which means those in SSPX who were excommunicated were apostates, heretics, or schismatics. My understanding is the latter…which of the 3 do you choose?
Remember? No, I don’t. Where do you get these criteria for schism?
May? May? Are you kidding? SSPX rejects the II Vatican Council, an ecumenical council, which is the highest form of teaching authority the Church has. How can you really think their rejection “may” constitute a rejection of Church teaching? There are no ifs ands or buts about it…SSPX rejects Church teaching plain and simple. And what in the world would prompt you to claim Ecclesia Dei does not think so? They DO REJECT PAPAL AUTHORITY because the Popes would require them to assent to Vatican II.
Benedict XVI made this clear in his letter last week:
vatican.va/holy_father/benedict_xvi/letters/2009/documents/hf_ben-xvi_let_20090310_remissione-scomunica_en.html
If SSPX does not accept Vatican II, they are also rejecting Papal authority as all the Popes from Paul VI forward have of course embraced Vatican II as authentic and binding Church teaching.
Cheers