1 Timothy 2:12, what does it mean?

  • Thread starter Thread starter JD27076
  • Start date Start date
Status
Not open for further replies.
J

JD27076

Guest
[BIBLEDRB]1 Timothy 2:12[/BIBLEDRB]

At my Church, women read from the Gospels and/or prophets sometimes.

Are these women teaching the crowd or what? They are not in silence.

Does this mean the only thing women can do is come into the Church, sit down, and be silent?
 
Women are still barred from giving homilies, which is really the “teaching” part of the Mass.

But until the 1970s, or the late 1960s, the Catholic Church did bar women from even reading the Scripture readings at Mass, and the principal underlying 1 Tim. 2:12 was the justification.

So, why the change?

I think the bishops decided that Paul’s rule about women speaking in church was a disciplinary rule that could be changed. So they changed it, thus proving that it was merely a changeable disciplinary rule.

Yet notice that they have not allowed women to be ordained deacons or ordained priests. Thus, they have maintained the essential principle.

That’s what most Catholics would say, anyway, I think.

Perhaps what you are really wondering about is whether the Catholic Church in the present time continues to uphold the traditional teachings regarding Patriarchy in families and the general social order.

I’m not sure about that.

Pre-1960s Catholic books always said that the MAN was to rule as a benevolent leader over both his wife and minor children. But post-1960s Catholic books seem to promote the idea of husband and wife being equal democratic partners more per the worldly secular feminist model of marriage.

To me, this is one thing that I cannot find a clear answer regarding.
 
It is a prohibition of women from fulfilling the teaching ministry performed by ordained clergy (priests and deacons). It is not an absolute prohbition of teaching in all aspects. Women can clearly teach in RE classes, bible studies, home study courses, small group gatherings etc. This is about the official role of teaching in the Christian assembly.

See section 4 of Inter insigniores, from the Sacred Congregation for the Doctrine of Faith
 
[bibledrb]1 Timothy 2:12[/bibledrb]

At my Church, women read from the Gospels and/or prophets sometimes.

Are these women teaching the crowd or what? They are not in silence.

Does this mean the only thing women can do is come into the Church, sit down, and be silent?
I think there’s a bit of hyperbole in this verse, and that this predominantly speaks to the SCRIPTURAL call for the all male priesthood…
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top