H
Hokomai
Guest
A Presbyterian friend told me he liked the idea of going to confession and wondered if he could, to a Catholic priest. Can he?
He can go to confession, but he cannot receive absolution.A Presbyterian friend told me he liked the idea of going to confession and wondered if he could, to a Catholic priest. Can he?
A Protestant cannot receive absolution for the same reason that they cannot receive the Eucharist. Confession in this manner is more like council than the Sacrament.Who says a non-Catholic cannot receive absolution? Who would know what goes on in the confessional, whether the priest said the prayer and absolved the individual and the individual believed it? Cite you references.![]()
I believe it’s permitted in cases of extremis but why not go to the source itself? I’m just another poster on the innerweb.Who says a non-Catholic cannot receive absolution? Who would know what goes on in the confessional, whether the priest said the prayer and absolved the individual and the individual believed it? Cite you references.![]()
Aha! To receive the sacraments in the Catholic Church you have to confess that you believe in what the Catholic Church stands for, that is everything that is in the Creed.A Protestant cannot receive absolution for the same reason that they cannot receive the Eucharist. Confession in this manner is more like council than the Sacrament.
-Prophesy
I’m just tacitly assuming that we’re talking about a Protestant going to confession (of which the answer is yes, but with no absolution).Aha! To receive the sacraments in the Catholic Church you have to confess that you believe in what the Catholic Church stands for, that is everything that is in the Creed.
If he believes that Christ is talking to him through the person of the priest, that is, that the priest is acting in “persona Christi”, then he should consider becoming a catholic.
In This Rock, Vol 19 N 7 the apologist answers something similar:
Q: I am a Protestant overwhelmed by the guilt of sin. Is it permissible for me to confess my sins to a priest? I think that I would stay more focused on staying closer to the Lord if I were accountable to a mature Christian.
A: Catholics do not primarily go to confession to stay focused, though the sacrament can help in this way. We go to confession because we believe that our sins are absolutely forgiven by Christ’s absolution given through the ministry of the priest. When Jesus breathed on his apostles and said, “Receive the Holy Spirit. Whose sins you shall forgive, they are forgiven and whose sins you shall retain, they are retained” (John 20:22-24), we believe that he literally meant that. If you believe this also, then perhaps you need to be a Catholic. To believe that a Catholic priest has the power to forgive sin when one’s own minister does not suggests that one is acknowledging some faith in the Catholic Church. Maybe you are closer to becoming one than you think. As it stands, one must hold the teachings of the Catholic Church to partake of its sacraments.
—Fr. Vincent Serpa
I hope this helps.
Well, yes. He would have to be accepted into the CC. Suggest to your friend to inquire in the nearest parish and ask about RCIA or Rite of Christian Initiation for Adults. This is the first step and classes should start around late summer/early fall.So I get from the responses that a baptised person would have to accept the teachings of the Church as a whole to go to confession and take part in the sacrament. Would anything formal have to be done? I tried to find something in canon law, but failed. Thanks for all the responses so far.
Yes, it is Canon Law. Per Canon 844:Thanks David. Very clear. Is there a specific canon law on this, or is it derived from other specific laws?
- Catholic ministers may licitly administer the sacraments to Catholic members of the Christian faithful only and, likewise, the latter may licitly receive the sacraments only from Catholic ministers with due regard for parts 2, 3, and 4 of this canon, and c.861, part
- Whenever necessity requires or genuine spiritual advantage suggests, and provided (dummodo) that the danger of error or indifferentism is avoided, it is lawful for the faithful for whom it is physically or morally impossible to approach a Catholic minister, to receive the sacraments of penance, Eucharist, and anointing of the sick from non-Catholic ministers in whose churches these sacraments are valid.
- Catholic ministers may licitly administer the sacraments of penance, Eucharist and anointing of the sick to members of the oriental churches which do not have full communion with the Catholic Church, if they ask on their own for the sacraments and are properly disposed. This holds also for members of other churches, which in the judgment of the Apostolic See are in the same condition as the oriental churches as far as these sacraments are concerned.
- If the danger of death is present or other grave necessity, in the judgment of the diocesan bishop or the conference of bishops, Catholic ministers may licitly administer these sacraments to other Christians who do not have full communion with the Catholic Church, who cannot approach a minister of their own community and on their own ask for it, provided (dummodo) they manifest Catholic faith in these sacraments and are properly disposed.
- For the cases in parts 2, 3, and 4, neither the diocesan bishop nor the conference of bishops is to enact general norms except (nisi) after consultation with at least the local competent authority of the interested non-Catholic Church or community.
- Code of Canon Law #844
My brother David has answered this question correctly but I thought I would elaborate on this in greater detail.Thanks David. Very clear. Is there a specific canon law on this, or is it derived from other specific laws?