Confession to any priest?

  • Thread starter Thread starter tyler_1
  • Start date Start date
Status
Not open for further replies.
T

tyler_1

Guest
I was reading over the Summa Theologica and got to Supplement > Question 8 > Article 4 ( newadvent.org/summa/5008.htm#article4 ) when I got very confused as a read this:

“Consequently it is essential to this sacrament, not only for the minister to be in orders, as in the case of the other sacraments, but also for him to have jurisdiction: wherefore he that has no jurisdiction cannot administer this sacrament any more than one who is not a priest. Therefore confession should be made not only to a priest, but to one’s own priest; for since a priest does not absolve a man except by binding him to do something, he alone can absolve, who, by his command, can bind the penitent to do something.”

What exactly does this mean?

Thanks for your help
 
I don’t know exactly what that means, but I do know that according to Canon Law, any priest (that is not suspended, excommunicated, or under any other kind of ecclesiastical penalty) can forgive any sin. However, if you were excommunicated, then you may need to confess to a bishop, as excommunication is an ecclesiastical penalty and requires at least a bishop to lift it.
 
Thanks for the reply and the reference to the Code of Canon Law. Here is a link:

vatican.va/archive/ENG1104/__P3G.HTM

FTA:
"Can. 965 A priest alone is the minister of the sacrament of penance.

Can. 966 §1. The valid absolution of sins requires that the minister have, in addition to the power of orders, the faculty of exercising it for the faithful to whom he imparts absolution.

§2. A priest can be given this faculty either by the law itself or by a grant made by the competent authority according to the norm of ⇒ can. 969

Can. 967 §1. In addition to the Roman Pontiff, cardinals have the faculty of hearing the confessions of the Christian faithful everywhere in the world by the law itself. Bishops likewise have this faculty and use it licitly everywhere unless the diocesan bishop has denied it in a particular case."

the footnote here (2) says

“The local ordinary alone is competent to confer upon any presbyters whatsoever the faculty to hear the confessions of any of the faithful. Presbyters who are members of religious institutes, however, are not to use the faculty without at least the presumed permission of their superior.”

So the Canon Law appears to be saying that the priest needs authority to hear confessions in that location (which makes sense).

I am still not sure what St. Thomas Aquinas means by “one’s own priest” though?
 
The priest must have permission from the diocesan bishop to forgive sins. This is a given for a diocesan priest. But a visiting priest or an ordered priest that is in another bishop’s jurisdiction must get permission from the bishop to forgive sins. It is just a courtesy so a priest does not move into a bishop’s diocese and set up his own church without approval of a bishop or start circumventing bishop authority.

I don’t think this has ever been a problem in the USA except for some defrocked rogue priests setting up their own chapels as independents and advertising themselves as Catholic. I know of one priest doing this in my area who advertises a traditional Latin mass but he has not authority from the bishop and is conning a lot of Catholics who think its a legitimate mass. His orders are valid since these are for life/eternity but without the sanction of a bishop its illicit.

If a visiting or retired priest wanted to help out a parish he would simply notify the bishop that he wants to help out and conduct confessions, morning masses etc. and get permission/coordinate with the parish priest. I suspect its just a verbal “OK” in most instances and the bishop would authorize a parish priest to attach him informally under his pastoral staff and be on call as time and circumstances permitted.

The same is true for a visiting priest of a relative who wants him to marry their family members. I believe protocol requires that the out of area priest get permission even for a single ceremony from the bishop or ask the parish priest to get the OK on his behalf.

James
 
If I can hazard an explanation I think what St. Thomas may be referring to is that your local parish priest is the one who is the immediate authority in your parish. Since the parish priest has the main responsibility for your soul and spiritual well being, in addition to loosing your sins in confession he would be the one understood to also have the immediate power to bind the confessor with the penance that was imposed. Plus, I’d think that the parish priest is the person who would know the person’s spiritual life the best and would best be able to offer penances that would be the most beneficial to a person.

ChadS
 
Thanks guys,

I’m glad we cleared that up a bit. I think we’d have to be careful saying that only your “parish priest” could give you absolution. This wouldn’t make sense when traveling… it’d also mean you couldn’t stop by another church for their Reconciliation if the time was more convenient for your schedule.

Thank you everyone for taking the time to post your helpful answers. I appreciate it very much!
 
Tyler if you were referring to my answer I never said that “only” your parish priest could offer you absolution. What my answer said is that ideally your parish priest would be the one who knows you best and be best suited to offer the sort of penances that may have the most positive spiritual effects for the confessor. Of course any Catholic has the right to go to any ordained Catholic priest for confession no matter if they are at home or traveling.

ChadS
 
Tyler if you were referring to my answer I never said that “only” your parish priest could offer you absolution. What my answer said is that ideally your parish priest would be the one who knows you best and be best suited to offer the sort of penances that may have the most positive spiritual effects for the confessor. Of course any Catholic has the right to go to any ordained Catholic priest for confession no matter if they are at home or traveling.

ChadS
RIght on. I think St. Thomas said “only” though? I could be reading it wrong though. Either way, thanks for the (name removed by moderator)ut. I understand what you mean though. It is often more helpful to go to a priest who knows us.
 
The priest must have permission from the diocesan bishop to forgive sins. This is a given for a diocesan priest. But a visiting priest or an ordered priest that is in another bishop’s jurisdiction must get permission from the bishop to forgive sins. It is just a courtesy so a priest does not move into a bishop’s diocese and set up his own church without approval of a bishop or start circumventing bishop authority.

I don’t think this has ever been a problem in the USA except for some defrocked rogue priests setting up their own chapels as independents and advertising themselves as Catholic. I know of one priest doing this in my area who advertises a traditional Latin mass but he has not authority from the bishop and is conning a lot of Catholics who think its a legitimate mass. His orders are valid since these are for life/eternity but without the sanction of a bishop its illicit.

If a visiting or retired priest wanted to help out a parish he would simply notify the bishop that he wants to help out and conduct confessions, morning masses etc. and get permission/coordinate with the parish priest. I suspect its just a verbal “OK” in most instances and the bishop would authorize a parish priest to attach him informally under his pastoral staff and be on call as time and circumstances permitted.

The same is true for a visiting priest of a relative who wants him to marry their family members. I believe protocol requires that the out of area priest get permission even for a single ceremony from the bishop or ask the parish priest to get the OK on his behalf.

James
It’s worse than you think:
Can. 966 §1. The valid absolution of sins requires that the minister have, in addition to the power of orders, **the faculty of exercising it **for the faithful to whom he imparts absolution.
§2. A priest can be given this faculty either by the law itself or by a grant made by the competent authority according to the norm of can. 969.
Can. 969 §1. The local ordinary alone is competent to confer upon any presbyters whatsoever the faculty to hear the confessions of any of the faithful. Presbyters who are members of religious institutes, however, are not to use the faculty without at least the presumed permission of their superior.
§2. The superior of a religious institute or society of apostolic life mentioned in can. 968, §2 is competent to confer upon any presbyters whatsoever the faculty to hear the confessions of their subjects and of others living day and night in the house.
Code of Canon Law 1983 canons 966, 969.
Can. 1108 §1. Only those marriages are valid which are contracted before the local ordinary, pastor, or a priest or deacon delegated by either of them, who assist, and before two witnesses according to the rules expressed in the following canons and without prejudice to the exceptions mentioned in cann. 144, 1112, §1, 1116, and 1127, §§1-2.
Can. 1111 §1. As long as they hold office validly, the local ordinary and the pastor can delegate to priests and deacons the faculty, even a general one, of assisting at marriages within the limits of their territory.
§2. To be valid, the delegation of the faculty to assist at marriages must be given to specific persons expressly.
Code of Canon Law 1983 canons 1108, 1111.

If the priest in question has not been granted the faculty to hear the confession or to assist at the marriage, it’s invalid – not just illicit – under canon law. There is a parish near me that has this same problem: a renegade priest from outside the diocese attracted some followers, bought some land, erected a church, and advertises as “St. _____ Roman Catholic Church Traditional Latin Rite.” To all appearances, it’s a traditional (as in, pre-Vatican II) parish that – you would think – is part of the Catholic Church.

But it isn’t. The priest always retains the power to confect the Eucharist, so if you go there on Sundays, you are receiving our Lord. But the priest lacks the faculty to hear confessions or to assist at marriages, so there are a few people running around who think they’re married but aren’t.

(Side note: Under Catholic theology, where the penitent lacks knowledge of the priest’s lack of faculties, the law itself supplies the faculty; so an ignorant penitent is validly absolved despite the priest’s lack of faculty, while a penitent who knows better is not – but this is not true of the Sacrament of Matrimony).
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top