A
Ahimsa
Guest
Alright, you have Lumen Gentium, which is from Vatican II. Now where does LG reject reincarnation?Ahimsa,
I find it equally strange that you, as a non-Catholic, are deciding what is and is not a dogmatic, infallible statement. The fact is, to knowledgeable Catholics it is clear that re-incarnation is counter to the faith. It is in scripture. it is in papal documents (Lumen Gentium for one), its in the writings of the Church Fathers and its explicitly stated in the Catechism in paragraph 1013. There is no need for a specific ex-cathedra statement explicitly denouncing reincarnation because there is no question among the faithful that would require clarification. Those kind of statements are made only to address specific needs.
Again, I don’t deny that the historical teaching of the Church has been to reject reincarnation. But that leads to the question of: what sort of reincarnation is being rejected? The Church never explicitly says, and not all reincarnation theories say the same thing. It is conceivable that there might be certain ideas of reincarnation that are indeed compatible with Catholic teaching. Since the Church has not looked very deeply into this issue (as you admit), it seems there remains the possibility of certain ideas of reincarnation being Catholic-compatible.