A
Ana_v
Guest
I wasn’t sure of what forum category, my question correctly falls under, so if this is the wrong one and someone has a better suggestion, please let me know.
I was watching some rerun episodes of the Disovery Channel program “A Haunting”, that my mother had DVR’d.
Some of the stories feature a situation in which the family (that is experiencing the inexplicable) seeks out paranormal investigators.
After watching these shows, two questions crossed my mind.
1. Is it permissible for a Catholic person to hire a paranormal investigator, in the event that this Catholic person experiences phenomenon in his/her household that fit the concept of “paranormal”, (e.g. apparitions, unwelcome footstep noises, disembodied voices, unplugged lamp turning on, etc)?
By paranormal investigator, I’m referring to a person who provides technological equipment to systematically track the strange occurences taking place inside the home, and thereby provides a way for these occurences to be analyzed more closely.
2. What about a medium? Please note that in this post, by “medium” I am NOT referring to a person who pracitices divination, psychic readings, seeks to consult with the dead or the spirit realm to retreive information, or practices incantations.
By medium, I mean (as the word is also used this way) a person who claims to have sensitivity to the spirit world, that they “sense” adjectival and non-physical presences that the average person does not detect. Assuming – just for the sake of this post – that some people do indeed have this sensitivity, and that at least for some, it is NOT something they sought to have, (i.e. not something they can control, just something that they are aware they have), would it be a sin for a Catholic to invite such a person to his/her house so that the person could share what he/she feels within that atmosphere?
The **Catechism ** (paragraph 2116) says the following:
At first I thought my second question would fall under “clairvoyance”, but since my description of a medium is someone with a perception ability that he/she did not choose to have and furthermore, does not use this unordinary perception for purposes of divination, whilst the Cathechism is clearly addressing the deliberate attempts to interact with dark forces (particularly for self-advantage), I became unsure.
I was watching some rerun episodes of the Disovery Channel program “A Haunting”, that my mother had DVR’d.
Some of the stories feature a situation in which the family (that is experiencing the inexplicable) seeks out paranormal investigators.
After watching these shows, two questions crossed my mind.
1. Is it permissible for a Catholic person to hire a paranormal investigator, in the event that this Catholic person experiences phenomenon in his/her household that fit the concept of “paranormal”, (e.g. apparitions, unwelcome footstep noises, disembodied voices, unplugged lamp turning on, etc)?
By paranormal investigator, I’m referring to a person who provides technological equipment to systematically track the strange occurences taking place inside the home, and thereby provides a way for these occurences to be analyzed more closely.
2. What about a medium? Please note that in this post, by “medium” I am NOT referring to a person who pracitices divination, psychic readings, seeks to consult with the dead or the spirit realm to retreive information, or practices incantations.
By medium, I mean (as the word is also used this way) a person who claims to have sensitivity to the spirit world, that they “sense” adjectival and non-physical presences that the average person does not detect. Assuming – just for the sake of this post – that some people do indeed have this sensitivity, and that at least for some, it is NOT something they sought to have, (i.e. not something they can control, just something that they are aware they have), would it be a sin for a Catholic to invite such a person to his/her house so that the person could share what he/she feels within that atmosphere?
The **Catechism ** (paragraph 2116) says the following:
Intuitively, I think the answers to my questions are “yes”, but moreso out of, just to be on the safe side. Because I don’t think the answers are obvious, just by looking at the Catechism, since I don’t think what I described falls under the descriptions listed in paragraph cited above.All forms of divination are to be rejected: recourse to Satan or demons, conjuring up the dead or other practices falsely supposed to “unveil” the future. Consulting horoscopes, astrology, palm reading, interpretation of omens and lots, the phenomena of clairvoyance, and recourse to mediums all conceal a desire for power over time, history, and, in the last analysis, other human beings, as well as a wish to conciliate hidden powers. They contradict the honor, respect, and loving fear that we owe to God alone.
At first I thought my second question would fall under “clairvoyance”, but since my description of a medium is someone with a perception ability that he/she did not choose to have and furthermore, does not use this unordinary perception for purposes of divination, whilst the Cathechism is clearly addressing the deliberate attempts to interact with dark forces (particularly for self-advantage), I became unsure.