Mat 19:9 for divorce?

  • Thread starter Thread starter SavedbyHisBlood
  • Start date Start date
Status
Not open for further replies.
THanks. Note that question (and response) dealt with Catholic marriages, not non-Catholic marriages. So there’s no exception there for non-Catholic marriages, that statement doesn’t refer to non-Catholic marriages.
Good point. In light of that, I might retract my humility. I will have to read the Pauline Privilege again. But I can’t do that now. I will be back later.
 
I think there is a difference between a valid marriage and a valid sacramental marriage after reading about pauline and petrine privilege. If you say that a valid non-sacramental marriage can be dissolved under rare circumstances than I will have to agree with you. But you say that valid sacramental can be dissolved I disagree. It is still very vague to what a valid marriage is. If someone can show me where the Church talks about what a valid marriage is that would be very helpful.
 
I think there is a difference between a valid marriage and a valid sacramental marriage after reading about pauline and petrine privilege. If you say that a valid non-sacramental marriage can be dissolved under rare circumstances than I will have to agree with you. But you say that valid sacramental can be dissolved I disagree. It is still very vague to what a valid marriage is. If someone can show me where the Church talks about what a valid marriage is that would be very helpful.
From my understanding, the Petrine privilege covers the (rare) case where a sacramental marriage could be dissolved by the Church. See canon 1142.

Please note, in case there’s any doubt, I am not advocating dissolution of marriage. I am merely trying to represent what I understand the Church to teach in this regard.

I don’t think it’s vague at all what the Church teaches about a valid marriage. The Canons in the Code of Canon Law are quite explicit about what conditions might invalidate a marriage. Consent is necessary for a valid marriage, that’s a primary starting point.

So, while it’s not vague, imho, I do agree that it’s confusing. There are more canons on Marriage in Canon Law than any other sacrament. I think this is due to the confusing history and legislation.
 
From my understanding, the Petrine privilege covers the (rare) case where a sacramental marriage could be dissolved by the Church. See canon 1142.
1142 says if the marriage is non-consumated. Doesn’t that mean it is non-sacramental?
 
No.

It means it’s non-consummated. That’s all.
From everything that I’ve read a marriage does not become sacramental until it is consumated. That would imply that a non-consumated marriage is non-sacramental.
 
From everything that I’ve read a marriage does not become sacramental until it is consumated. That would imply that a non-consumated marriage is non-sacramental.
I don’t see the Church teaching that in Canon Law, or the Catechism, or anywhere else. If you have some references please share.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top