T
TruthseekerGR
Guest
Dear Friends,
I was wondering who exactly is bound by the precepts of the Church given in para. 2041-3 of the Catechism. Obviously Catholics are, but the text only mentions the “faithful” and the definition of the “faithful” given in para. 871 seems broad enough to include Protestants. Moreover, the Catholic Encyclopedia states: “As baptism is the gate of entrance to the ecclesiastical society, all those who are baptized, even non-Catholics, are in principle subject to the laws of the Church” (under the entry on Canon Law). Does this not also suggest that the precepts of the Church bind Protestants? This is contrary to what I had thought before, that only Catholics were bound by the precepts. If anyone could offer a sound answer with doctrinal support, it would be much appreciated.
May God Bless,
a Truth seeker
I was wondering who exactly is bound by the precepts of the Church given in para. 2041-3 of the Catechism. Obviously Catholics are, but the text only mentions the “faithful” and the definition of the “faithful” given in para. 871 seems broad enough to include Protestants. Moreover, the Catholic Encyclopedia states: “As baptism is the gate of entrance to the ecclesiastical society, all those who are baptized, even non-Catholics, are in principle subject to the laws of the Church” (under the entry on Canon Law). Does this not also suggest that the precepts of the Church bind Protestants? This is contrary to what I had thought before, that only Catholics were bound by the precepts. If anyone could offer a sound answer with doctrinal support, it would be much appreciated.
May God Bless,
a Truth seeker